tag:blogger.com,1999:blog-55523420996576628532023-07-17T22:05:17.033-07:00BURGUNDIA I JEJ BURGUNDYVINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-5552342099657662853.post-73196882297629842912010-10-02T13:09:00.001-07:002013-03-13T21:48:06.180-07:00BURGUNDIADla nikogo, kto chociaż trochę interesuje się winem i jego kulturą, nie ulega wątpliwości, iż ikonami, czy też „okrętami flagowymi” tego tematu, są dwa francuskie regiony winiarskie, a mianowicie <span style="font-weight:bold;">Bordeaux</span> i <span style="font-weight:bold;">Bourgogne</span>, które daleko za sobą pozostawiają całą stawkę innych regionów winiarskich świata.<br /><br />Różnią się one od siebie zasadniczo, i to nie tylko obszarem czy też wielkością produkcji (dla Bordeaux jest to ok.3,0 mln. hl, podczas kiedy dla Burgundii – 1, 5 mln hl), ale przede wszystkim sposobami produkcji wina.<br /><br />W przypadku Bordeaux stosuje się kupaże (mieszanki) win wytworzonych ze szczepów takich jak <span style="font-style:italic;">Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Petit-Verdot</span> (dla win czerwonych) i <span style="font-style:italic;">Sauvignon, Muscadelle, Sémillon </span>(dla win białych).<br /><br />W przypadku Burgundii natomiast, wina wytwarza się praktycznie wyłącznie z dwóch szczepów, a mianowicie <span style="font-style:italic;">Pinot Noir</span> dla win czerwonych i <span style="font-style:italic;">Chardonnay</span> dla win białych. <br /><br />Uprawia się tutaj również (jednak w dużo mniejszym stopniu) <span style="font-style:italic;">pośledniejsze</span> i nie aż do tego stopnia <span style="font-style:italic;">poważane</span> szczepy, takie jak <span style="font-style:italic;">Gamay</span> ( <span style="font-style:italic;">beaujolais</span>), <span style="font-style:italic;">Aligoté</span> (białe, ale zbyt często tak banalne, iż najchętniej używane w kuchni np. do niepowtarzalnej zupy rybnej: <span style="font-style:italic;">la pochouse</span>, lub też do słynnego na cały świat burgundzkiego <span style="font-style:italic;">aperitif: kir</span>).<br /><br />Ostatnio notuje się powrót na „łono swojej ziemi ojczystej” szczepu <span style="font-style:italic;">Melon de Bourgogne</span>, dającego urzekające <span style="font-style:italic;">Muscadet</span> np. w Dolinie Loary. <span style="font-style:italic;">Muscadet</span> opiewany był już przez tak wielkie postaci jak <span style="font-style:italic;">Rabelais</span> czy <span style="font-style:italic;">du Bellay</span>, a jego sukces wielokrotnie porównywany jest z komercjalnym sukcesem <span style="font-style:italic;">Beaujolais Nouveau</span>. <br /><br />Nie masz, na pewno, lepszego towarzysza ostryg, owoców morza i ryb nad <span style="font-style:italic;">Muscadet</span>……<br /><br />Jedynym burgundem będącym mieszanką młodych win, to <span style="font-style:italic;">Passe-Tout-Grains</span>: wino powstałe z kupażu <span style="font-style:italic;">Pinot Noir</span> i <span style="font-style:italic;">Gamay</span> (min.1/3 obj. <span style="font-style:italic;">Pinot</span>), chętnie stosowane do innego <span style="font-style:italic;">aperitif’u</span>, a mianowicie - <span style="font-style:italic;">communard.</span><br /><br />Jedną z najbardziej charakterystycznych cech Burgundii jest nieprawdopodobne wprost rozdrobnienie działek, na których uprawiana jest winna latorośl. Prawdziwy krajobraz Burgundii, stanowią właśnie tysiące owych działek, określanych tutaj jako<span style="font-style:italic;"> climats,</span> niejednokrotnie mających rozmiar „znaczka pocztowego” (znajduje się tutaj np. najmniejsza apelacja w świecie, a mianowicie <span style="font-style:italic;">La Romanée</span>, zajmująca „aż” całe 0,8 ha). Burgundia jest więc rozparcelowaną mozaiką działek, gdzie różnice w <span style="font-style:italic;">terroirs</span> (siedlisko) są już nie tylko centymetrowe, ale wręcz milimetrowe.VINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5552342099657662853.post-86331515451378012392010-10-02T12:56:00.002-07:002012-08-02T15:12:05.924-07:00TERROIRPowiadają, iż życia nie starczy żeby zdegustować wszystkie prawdziwe burgundy.<br /><br />Zarejestrowanych winiarzy, produkujących tutaj swoje własne wina (<span style="font-style:italic;">domaines viticoles</span>) jest prawie 4 000. Ale to przecież jest dopiero preludium. Nie zapominajmy bowiem, iż każdy z producentów posiada rozproszone „udziały” w szeregu działek w całej Burgundii. Niech najlepszym przykładem będzie tutaj <span style="font-style:italic;">Maison Olivier Leflaive</span>, który jest znaczącym winiarzem, ale wcale nie klasyfikowanym pośród „największych”. Otóż w portfelu winiarskim Olivier’a jest ni mniej, ni więcej jak 75 różnych win białych (z 7-u apelacji, poczynając od Grand Cru) i 30 różnych czerwonych (od <span style="font-style:italic;">Premier Cru</span> po <span style="font-style:italic;">Bourgogne</span>).<br /><br />Podsumowując, do zdegustowania jest 4 000 razy kilka lub kilkanaście win z każdej z apelacji; nie wspominając o różnych działkach (<span style="font-style:italic;">climats</span>) z tej samej apelacji, czy też [co roku] różnych rocznikach (<span style="font-style:italic;">millesimes</span>).<br /><br />Kluczem do zrozumienia pojęcia Wielkich Crus Burgundii, jest właśnie fakt, iż <span style="font-style:italic;">terroirs,</span> jakie winna latorośl tutaj znajduje, różnią się od siebie, czasem nawet zasadniczo.<br /><br />Innymi więc słowy, każde z nich rodzi innego burgunda, nawet w ramach tej samej apelacji. W Burgundii, kiedy mówimy o winnicy to wcale nie mamy na myśli hektarów, a raczej metry kwadratowe, gdzie każda, nawet najmniejsza piędź gruntu jest na wagę złota (<span style="font-style:italic;">Côte d’Or</span> – Złote Zbocze).<br /><br />To jednak jeszcze nie wszystko. Parcele owe (<span style="font-style:italic;">climats</span>) należą bowiem, z reguły, do szeregu właścicieli, z których każdy przecież wytwarza swoje burgundy wyłącznie według swojego unikalnego i niepowtarzalnego stylu. Na przykład najsłynniejsza winnica <span style="font-style:italic;">Grand</span> i <span style="font-style:italic;">Premier Cru</span> – legendarnego <span style="font-style:italic;">Château du Clos de Vougeot</span>, to ok.50 ha, ale należących do 80 właścicieli (winiarzy i winogrodników) !.<br /><br />Pierwsza „pisana” wzmianka na temat burgundzkich winnic nosi datę 312 roku i nazwę <span style="font-style:italic;">discours d’ Eumène (przemowa Eumene’a).<br /></span><br />Znaczny wpływ na charakter i tak znaczne rozdrobnienie dzisiejszej, „winiarskiej” Burgundii miała również Rewolucja Francuska (1789 r.). Odebrano wówczas wszystkie winnice klerowi, i sprzedano je na aukcjach jako dobra publiczne [ludu]. Wówczas to właśnie, w/w <span style="font-style:italic;">Château du Clos de Vougeot</span>, przeszedł na własność państwa (dotychczas był klasztorem braci cystersów, którzy zbudowali go 1115 r.), i dzisiaj zarządzany jest przez winiarskie bractwo <span style="font-style:italic;">Confrerie des Chevaliers du Tastevin.</span><br /><br />Zupełnie unikalny puzzle burgundzkich <span style="font-style:italic;">terroirs</span>, bierze swój początek w epoce jurajskiej (150 mln lat temu), kiedy to powolna sedymentacja pozwoliła na osadzanie się złóż wapienia, gliny i margli, które tworzą dzisiaj grunt dla tych wszystkich niezwykłych siedlisk.<br /><br />Prawdopodobnie dlatego właśnie, studiami na jakie lokalni winiarze najchętniej wysyłają swoich następców i następczynie, to [oczywiście] – enologia, ale również, prawie w tym samym stopniu……geologia.<br /><br />Musiały dopiero minąć całe wieki, a także przeminąć cała masa pokoleń winiarzy i winogrodników, zanim przy pomocy przeróżnych eksperymentów, a szczepień ogrodniczych w szczególności, uzyskano najbardziej odpowiednie odmiany winorośli, tak aby w pełnej symbiozie z tutejszymi unikalnymi <span style="font-style:italic;">terroirs</span>, rodziły najwspanialsze grona, a w konsekwencji aby powstawały największe wina świata.<br /><br />Owa symbioza, oznacza tutaj perfekcyjną wprost harmonię i równowagę pomiędzy wykształconymi szczepami (<span style="font-style:italic;">pinot noir </span>i <span style="font-style:italic;">chardonnay</span>), rodzajem gruntu, nad wyraz kapryśnym klimatem, a tradycyjnymi metodami winifikacyjnymi stosowanymi tutaj od pokoleń. Wystarczy wspomnieć, iż „królewski” <span style="font-style:italic;">Pinot Noir</span> daje w samym <span style="font-style:italic;">Côte d’Or</span> najwspanialsze rezultaty, ale już we wcale nie tak odległym <span style="font-style:italic;">Beaujolais</span> (ok. 100 km. na południe), rezultaty te są bardziej niż rozczarowujące.VINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5552342099657662853.post-11764254732816874462010-10-02T12:47:00.001-07:002013-03-13T22:34:17.629-07:00JAK KUPOWAĆStosunkowo rzadko zdarzają się tutaj wina o niskiej jakości i banalne. Niestety jednak się zdarzają.<br /><br />Aby więc odpowiednio wybrać i nie przepłacić, należy po pierwsze, kierować się lokalizacją działki, a po drugie referencjami samego winiarza. Generalna zasada jest taka, iż im etykieta jest bardziej precyzyjna w opisie miejsca, to tym bardziej cenny będzie rzeczony burgund.<br /><br />Wiele burgundów jest drogich, a nawet bardzo drogich, co jest zupełnie normalnym zjawiskiem kiedy ma się do czynienia z produktem najwyższej jakości, a do tego jeszcze bardzo rzadkim, bowiem produkowanym niejednokrotnie w niemalże mikroskopijnych ilościach.<br /><br />System apelacji, na pierwszy rzut oka, wydaje się być nad wyraz skomplikowany, bowiem jest ich tutaj razem 100, z czego 33 to <span style="font-style:italic;">Grand Crus</span> z 635 <span style="font-style:italic;">climats (Premier Crus)</span>, 44 <span style="font-style:italic;">Villages (communales</span>) i 23 <span style="font-style:italic;">Bourgognes (regionales)</span>. Na etykiecie zaraz po nazwie gminy następuje nazwa parceli (np. <span style="font-style:italic;">Nuits-Saint-Georges 1er Cru Les Vaucrains</span> ).<br /><br />33 winnice Grand Crus (32 w <span style="font-style:italic;">Côte d’Or</span> i 1 w <span style="font-style:italic;">Chablis</span>), to najbardziej wartościowe parcele (climats), dające najwyższe burgundy. W tym przypadku, nazwa gminy znika z etykiety, i jest zastępowana, precyzyjnie określoną nazwą <span style="font-style:italic;">terroir</span> - np. <span style="font-style:italic;">Corton, Montrachet</span> itp.<br /><br />VINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5552342099657662853.post-64963298649273439882010-10-02T12:34:00.001-07:002013-03-13T21:49:31.077-07:00SYSTEM APELACJIAby to wszystko do końca zrozumieć, najlepiej jest oczywiście, po prostu wybrać się do Burgundii, a następnie stanąć na płaskim terenie u stóp winnic, mając z boku pasmo wzgórz ciągnących się z południa na północ Zarówno pasmo wzgórz jak i “wypłaszczenie” u ich stóp zostały umownie podzielone w poprzek na <span style="font-style:italic;">côtes </span>(zbocza, regiony), a mianowicie (patrząc od dołu, tzn. od południa):<br /><br /><span style="font-weight:bold;">• Côte Chalonnaise<br />• Côte de Beaune<br />• Côte de Nuits<br /></span><br />Natomiast na samym południu i na samej północy, dwa nieco odrębne regiony, ale wciąż należące do Burgundii, a mianowicie:<br /><br /><span style="font-weight:bold;">• Maconnais & Beaujolais<br />• Chablis</span><br /><br />Kiedy więc już tylko znajdziemy się tej zaiste bajkowej krainie, postarajmy się stanąć w najbardziej dogodnym do obserwacji miejscu u podnóża wzgórz.<br /><br />I tak, patrząc na północ, kątem oka zauważamy, iż po prawej stronie (za szosą przebiegająca przez całą Burgundię z południa na północ), teren jest zupełnie płaski i praktycznie w całości pokryty winnicami .Wina z tych winnic w ramach swojej apelacji ściśle określającej miejsce i granice upraw mają prawo nosić nazwę wyłącznie:<br /><br /><span style="font-weight:bold;">• Bourgogne (Appellation Regionale)</span><br /><br />Po lewej natomiast stronie (patrząc na północ) od szosy, teren zaczyna się lekko wznosić, jest również pokryty winnicami, ale to właśnie tutaj ulokowały się praktycznie wszystkie wioski i miasteczka winiarskie (<span style="font-style:italic;">villages</span>). Wina z tych winnic, ulokowanych pomiędzy tymi miasteczkami, w ramach swojej apelacji noszą nazwę:<br /><br /><span style="font-weight:bold;">• Village (Appellation Communale)</span> <br /><br />W miarę dalszego wznoszenia się terenu i przechodzenia jego rzeźby w zbocza, następuje wzrost unikalności samych <span style="font-style:italic;">terroirs</span> (np. lepsze nasłonecznienie). Burgundy tutaj wytwarzane to:<br /><br /><span style="font-weight:bold;">• Premier Crus (Climats)</span><br /><br />Najwyższą jakość burgundów dają winnice położone wyżej na wzgórzach i o znacznym nachyleniu stoku, a to z uwagi na najlepsze nasłonecznienie i najlepszy drenaż (woda opadowa spływa natychmiast do podnóża stoku, nie pozostając w winnicy), są to:<br /><br /><span style="font-weight:bold;">• Grand Crus</span><br /><br />W 1975 r. narodziła się jeszcze jedna apelacja. Jest nią Crémant de Bourgogne , a więc wino „z bąbelkami” robione metodą szampańską (methode champenoise). Innymi słowy szampan, ale nie mogący nosić takiej nazwy, z uwagi na zastrzeżenie rzeczonego pojęcia wyłącznie do win wytwarzanych w Szampanii.<br /><br />We Francji istnieje kilka różnych <span style="font-style:italic;">crémants</span> (np. <span style="font-style:italic;">de Loire, de Bordeaux </span>czy <span style="font-style:italic;">d’Alsace</span>), ale tylko <span style="font-style:italic;">Crémant de Bourgogne </span>wytwarzany jest z identycznych gron jak prawdziwy szampan, a więc z <span style="font-style:italic;">pinot noir </span>i <span style="font-style:italic;">chardonnay.</span>VINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5552342099657662853.post-53761400938288358262010-10-02T12:24:00.001-07:002012-08-02T16:24:05.499-07:00NAJSŁYNNIEJSZE APELACJENajsłynniejsze w świecie apelacje burgundzkie to:<br /><br /><span style="font-weight:bold;">Côte d’Or (Côte de Nuits)</span>: <span style="font-style:italic;">Aloxe-Corton, Beaune, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Vougeot, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges</span><br /><br /><span style="font-weight:bold;">Côte d’Or (Côte de Beaune):</span> <span style="font-style:italic;">Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault, Chassagne-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Pommard, Volnay</span><br /><br /><span style="font-weight:bold;">Côte Chalonnaise:</span> <span style="font-style:italic;">Mercurey, Rully, Givry, Montagny</span><br /><br /><span style="font-weight:bold;">Maconnais</span>: <span style="font-style:italic;">Pouilly-Fuissé, Saint-Véran</span><br /><br /><span style="font-weight:bold;">Chablis:</span> <span style="font-style:italic;">Grand Cru, Premier Cru , Chablis i Petit Chablis.<br /></span><br />Najbardziej charakterystycznymi cechami tych wielkich win, jest ich delikatność, żeby nie powiedzieć kruchość i smukłość (<span style="font-style:italic;">finesse</span>), a także obecność wspaniałych nut owocowych (wiśnie, czereśnie, czarne, czerwone porzeczki, świeże owoce leśne dla czerwonych), czy też miękkość miodu i białych kwiatów dla win białych, lub zdecydowanie mineralne np. dla Chablis. Ich łagodność wynika m.in. z faktu, iż są zarówno fermentowane, jak i dojrzewane (min. 12 – 20 m-cy) w beczkach [dębowych]. Większość win wytwarzana jest poniekąd "intuicyjnie" przez samego winiarza i jego najbliższą rodzinę, czy też współpracownika.<br /><br />Ubogie w taniny, czerwone burgundy osiągają swoje apogeum w dwa do pięciu lat od zbiorów, jednak szereg z nich osiąga ten pułap dopiero po 20 – 50 latach leżakowania (<span style="font-style:italic;">vins de garde</span>).VINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5552342099657662853.post-71369419914171198832010-10-02T12:19:00.001-07:002012-07-31T21:22:50.030-07:00ŻRÓDŁA1. P.Maclart, wine blog<br />2. H.Lalau, wine blog<br />3. BIVB<br />3. Podróże winiarskie <a href="http://www.infovintrips.blogspot.com">VINTRIPS®</a>VINTRIPShttp://www.blogger.com/profile/07829372551667820943noreply@blogger.com