NAJSŁYNNIEJSZE APELACJE

Najsłynniejsze w świecie apelacje burgundzkie to:

Côte d’Or (Côte de Nuits): Aloxe-Corton, Beaune, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Vougeot, Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges

Côte d’Or (Côte de Beaune): Montrachet, Puligny-Montrachet, Meursault, Chassagne-Montrachet, Bâtard-Montrachet, Pommard, Volnay

Côte Chalonnaise: Mercurey, Rully, Givry, Montagny

Maconnais: Pouilly-Fuissé, Saint-Véran

Chablis: Grand Cru, Premier Cru , Chablis i Petit Chablis.

Najbardziej charakterystycznymi cechami tych wielkich win, jest ich delikatność, żeby nie powiedzieć kruchość i smukłość (finesse), a także obecność wspaniałych nut owocowych (wiśnie, czereśnie, czarne, czerwone porzeczki, świeże owoce leśne dla czerwonych), czy też miękkość miodu i białych kwiatów dla win białych, lub zdecydowanie mineralne np. dla Chablis. Ich łagodność wynika m.in. z faktu, iż są zarówno fermentowane, jak i dojrzewane (min. 12 – 20 m-cy) w beczkach [dębowych]. Większość win wytwarzana jest poniekąd "intuicyjnie" przez samego winiarza i jego najbliższą rodzinę, czy też współpracownika.

Ubogie w taniny, czerwone burgundy osiągają swoje apogeum w dwa do pięciu lat od zbiorów, jednak szereg z nich osiąga ten pułap dopiero po 20 – 50 latach leżakowania (vins de garde).